دیجیتال مارکتینگ چیست ؟ مراحل اولیه بازاریابی دیجیتال

دیجیتال مارکتینگ چیست…؟

سلام٬ شما در ماشین زمان کلیک بیشتر هستید چشاتون رو ببندید میخوایم به زمانی که دیجیتال مارکتینگ وجود نداشت برگردیم.
مشاهده میکنیم که مردم برای اینکه محصولات خودشون رو بفروشند و کسب و کار آن ها رونق پیدا کند محصولات خود را در روزنامه ها – تبلیغات تلوزیون وحتی تبلیغات رادیویی تبلیغ میکنند.
اما الان بسیاری از کسب و کارها هستند که از این روش قدیمی استفاده نمیکنند و کسب کار خود را در بستر اینترنت تبلیغ میکنند مانند تبلیغ در وبسایت ها _ اپلیکیشن ها _ ایمیل _ شبکه های اجتماعی و حتی پیام رسان ها
اما ساده تر بخوایم به این موضوع بپردازیم بازاریابی افلاین نسبت به بازار یابی انلاین قدیمی تر و خسته کننده شده است
پس با این توضیح کوتاه ما نتیجه میگیریم که دیجیتال مارکتینگ همان بازاریابی انلاین با هزینه کمتر و بازخورد بهتر است چون کسب کار صد ها و هزاران نفر رو متحول کرده فقط به شرطی که ما درست از ان استفاده کنیم.

قدم های اولیه برای دیجیتال مارکتینگ

قدم اول برای ورود به دیجیتال مارکتینگ طراحی یک وب سایت خوب است به خاطر اینکه شاید بسیاری از افراد کل کسب و کارشون در اینستاگرام باشد اما تا به حال به این فک کرده ایید که اگه یک روز اینستاگرام کلا از دسترس خارج شود چه بلایی سر کسب و کار شما می اید…؟


شما اینستاگرام را یک ملک اجاره ایی در نظر بگرید که هر لحظه امکان دارد با صاحب خانه بحثی یا دعوایی پیش اید که شما را از آن مکان پرت کند بیرون
اما وبسایت اینطوری نیس و اگر شما وبسایت داشته باشید حکم یک صاحب خانه را دارید.


قدم دوم حضور در شبکه های اجتماعی یا همان سوشال مدیا هستش, امروزه بسیاری از افراد حداقل دو ساعت از روز خود را در شبکه های اجتماعی مانند تلگرام و یوتیوب سپری میکنند پس ما هم برای اینکه نتیجه خوبی از کسب و کارمون داشته باشیم شبکه های اجتماعی خود را راه اندازی میکنیم و فعالیت خود را ادامه میدهیم.


قدم سوم سئو کردن سایت خود و پیدا کردن کلمات کلیدی مربوط به حوزه کسب و کاری که ما در ان فعالیت میکنیم است که وقتی کاربر در گوگل مثلا عبارت (خرید کتاب) را سرچ کرد سایت ما در پیشنهادات اول باشد.


قدم چهارم برای تبلیغات ایمیل مارکتینگ هست , شما یک لیست از ایمیل اشخاص تهیه میکنید و یک متن مناسب برای ارائه دادن کسب و کار یا محصول خود انتخاب و ارسال میکنید.


قدم پنجم راه اندازی یک اپلیکیشن برای مشتریان خود است , این روز ها که استفاده از اپلیکیشن های موبایل انقد رونق پیدا کرده است پس شما هم اپلیکیشن خود را راه اندازی کنید.


قدم ششم بازار یابی محتوا برای کسب و کارتان است , ادم های بسیاری وجود دارند که از سوشال مدیا به خوبی استفاده میکنند و وقت خود را برای خواندن و مطالعه کردن میزارند پس شما باید مطالب مناسب مربوط به کسب و کاری که فعالیت میکنید تولید کنید تا کسی که اول به عنوان کاربر مثلا از سایت شما دیدن می کند با خواندن مطلب شما بعدا تبدیل به مشتری شود.


قدم هفتم تبلیغ کسب و کار شما با کمک سایت های کلیکی است , شما بنر یا تبلیغ خود را به این سایت ها میدهید بازخورد آن را دریافت میکنید.


اما شاید یک سوال برای شما ایجاد شود که دیجیتال مارکتینگ به درد چه کسانی یا کسب و کار هایی میخورد؟


تا ماه اکتبر سال ۲۰۱۹ , ۴۸/۴ میلیارد نفر کاربر فعال اینترنت در دنیا وجود دارد. پس نتیجه میگیریم که دیجیتال مارکتینگ به درد همه حتی شمایی که یک کسب و کار کوچک دارید میخوره بالاخره بین این همه کاربر کسانی هستند که مشتری شما باشند و از شما خرید کنند.

نحوه بازاریابی دیجیتال

۱.هدف های خود را برای راه اندازی دیجیتال مارکتینگ مشخص کنید

در قدم اول کسب و کار خود را بسنجید و هدف خود را مشخص کنید و روی نتیجه ایی که گرفتید مانور دهید برای مثال شما اگر قصد دارید محصولی معرفی کنید بهتر است در قدم اول روی سایت و سئوی آن کار کنید ولی اگر هدف شما افزایش آگاهی از برند است، ممکن است بخواهید بیشتر روی جذب مخاطب از سمت شبکه‌های اجتماعی تمرکز کنید.


۲.مخاطبان هدف یا کسب و کار خود را مشخص کنید.

مخاطبانی که شما را دنبال میکنند هدف های خاص خود را دارند که از شما استفاده می کنند , شما باید برای هر قشری از مخاطب ها تولید محتوا کنید برای مثال کسانی که شما را در اینستاگرام دنبال می کنند کسانی هستند که به دنبال ویدیو و پست های کوتاه و مفید هستند , اما کسانی که شما را در یوتیوب دنبال میکنند کسانی هستند مطالب و محتوای شغلی و تخصصی تری میخواهند.

۳.برای کانال های دیجیتالی(کسب و کار) خود بودجه مناسبی مشخص کنید

شما هم مانند بقیه افراد باید برای کسب و کار خود بوجه مشخص کنید مثلا اگر یک وبسایت با سئو و رتبه بالا برای سایت خود میخواهید باید پول مورد نیاز را تحقیق و اماده کنید یا مثلا شما در یوتیوب فعالیت میکنید باید برای وسایل کار آن بودجه خود را مشخص و متناسب با آن بودجه امکانات خود را تهیه کنید.

۴.کلمات کلیدی خود را پیدا کنید

وقتی شما از طریق محتوا مشتری های خود را پیدا میکنید پس باید کلمات کلیدی مربوط به کسب و کار خود را پیدا کنید و از ان ها استفاده کنید مثلا در بحث سایت شما باید تیتر ها و کلمات جذابی انتخاب و تولید محتوا کنید یا در بخش اینستاگرام شما میتوانید از هشتک هایی که مربوط به پست شما هستند استفاده کنید.

۵.تعادل خوب بین استراتژی های پولی و رایگان

وقتی که شما شروع به تولید محتوا و تبلیغ کردن کسب و کار خود می کنید نتیجه آن را حتما خواهید دید , شاید مخاطب شما از مطالب سایت شما ناراضی اما از شبکه های اجتماعی شما راضی باشد شما باید دنبال چیزی که مخاطب میخواهد باشید و جاهایی که در کسب و کار شما نقص دارد را درست کنید.

در نتیجه اگر میخواهید در زمینه کسب و کار خود موفق تر از رقبای خود باشید این مراحل را به صورت جدی و شمرده دنبال کنید و نکته اخر اینکه از بستر اینترنت به درستی استفاده کنید و محتوای خود را تولید کنید با وقت گذرانی و بیهوده استفاده کردن از شبکه های اجتماعی باعث پسرفت خود خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *